17/06/2020

KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI


KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

napisao i teh. obradio_zgmomo

Većina ljudi voli da živi u gradu, mjestu, selu, nekom predjelu, u kojem ili uz kojeg se nalazi neka voda – more, rijeka, potok, jezero, kanal...

Voda prvenstveno znači život jer bez nje nema opstanka na ovoj planeti. Voda znači i niz drugih mogućnosti i prednosti u gospodarskim, privrednim, društvenim i ostalim djelatnostima, ali i u osobnoj rekreaciji i korištenju svih mogućnosti stanovništvu, koje ima tu sreću, da se ona nalazi blizu njih.

Tako je i s našom Kapelnom uz koju (ili ispod koje), velikim dijelom sela, teče rijeka Karašica.

Karašica je kroz godine, od kada je područje Kapelne i okolnih sela naseljavano, služilo stanovništvu za obavljanje niz djelatnosti vezano na poljoprivredne kulture, navodnjavanje, napajanje stoke, cestovni i riječni promet, zabavu, rekreaciju i slično... 

U Kapelni, voda Karašica je bila uglavnom mirna, pitoma, uređena, mala po širini, rijeka, na kojoj su se obavljale razne djelatnosti koje su pomagale stanovništvu da živi i privređuje, ali i da se rekreira, bavi sportskim ribolovom, kupa se, vozi čamcem i slično. No, kako su u njenom gornjem dijelu radi provođenja nekih projekata umanjivane mogućnosti dotoka voda, ona se, barem kroz Kapelnu, sve više pretvarala u maleni potočić, sporog toka vode, godinama obrastajući u korov, šipražje i sve ono što je onemogućavalo njeno korištenje na mnogim dijelovim njenog toka. 

Eto, nekoliko uvodnih rečenica o Karašici. Koga ona više zanima, može potražiti niz mjesta na internetu gdje se o njoj u tekstu, slici, filmovima, i ostalim oblicima medijske komunikacije više piše i govori. 

Nas, u ovom Albumu pod nazivom KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI, prije svega će zanimati koja su bila najomiljenija mjesta na kojima se većina stanovnika Kapelne, a i ostali mjesta, kupala, plivala, družila, odmarala... 

Kako u njenom toku nije bilo određenog i uređenog mjesta za provođenje ovih aktivnosti od neke društvene institucije, organizacije, sela i slično, odabir mjesta za kupanje prije svega je ovisio o njegovoj blizini selu, dubini i širini vode, pristupačnom terenu, dnu po kojem rijeka teče i slično... 

Većinom je dno gotovo cijelim tokom ispod sela bilo muljevito, rahlo, blatno, obraslo vodenim biljkama i slično, no bilo je i mjesta gdje je ono u manjem opsegu bilo glinovito, pjeskovitom tvrdo, čisto, nezaraslo....E, tu smo odabirali mjesta za kupanje. 
Evo popisa najviše korištenih mjesta za kupanje žitelja Kapelne, uvriježenim nazivom ili imenom i redosljedom prema učestalosti i broju posjetitelja (moj subjektivni zaključak): 

1. Kapelački šlajz 
2. „Baj Gašparovo“ 
3. „Bab Latino“ 
4. Kod kapelačke ćuprije 
5. Šklisko 
6. Blanjarski šlajz 
7. Ciglana i Delkrak 
8. Vidik i spašnik 
9. Karašica uz šumu od Vidika prema mjestu na kojem se uliva potok Klokočevac u Karašicu. 

Mi, mladi, smo se naviše družili i kupali na Kapelačkom šlajzu i kod baj Gašpara. Tu je, u sezoni kupanja, od jutra do kasno navečer, a prije nego komarci krenu, sve vrvilo od kupača, od najmanje djece do starijih. Cika, vika, smijeh, skakanje, ronjenje, potapanje, i sve ono što mladima čini zadovoljstvo odzvanjalo je tim mjestima i privlačilo svaki put sve veća društva. Odlazilo se kućama samo po obrok, no često se nije ni to prakticiralo jer bi uvijek netko donio nešto za jesti od hrane, do voća koje je obilato raslo po granama uz kupališta. 

Bila su to nezaboravna vremena, ali prije više desetaka godina, jer je Karašica iz godine u godinu postajala gotovo prava „žabokrečina“ iz već opisanih razloga, obrastajući u lopoč, vodene biljke, šipražje, i sve ono što tu vodu više nije činilo privlačnim mjestom za upražnjavanje opisanih aktivnosti mladih. Još i danas se, u nedostatku bolje prilike, koriste neka mjesta, ali tek toliko da se „umoče noge“ što je žalosno, jer imati takvu rijeku u selu, a neiskorištenu, je više nego TUŽNO, ŽALOSNO, a bit ću i krajne direktan, SRAMOTNO. Da se nije moglo urediti barem jedno mjesto na kojem bi se pristojno, normalno i skromno, moglo makar malo „smočiti“, nije mi jasno. 

A što onda ostaje! Oni koji mogu, i imaju novce, „KUPAJU SE U MORU“, a oni koji to ne mogu i nemaju novce, „KUPAJU SE U LAVORU“. 

Eto, završit ću uvod s ovom poslovicom jer daljni tekst koji bi nastavio pisati, osjećam po emocijama koje me počinju opet obuzimati, bi bio oštriji, konkretniji, direktniji, smjeliji, potrebniji, drskiji... 

Kome, meni toliko ne, jer godinama ne živim u Kapelni, a za ono što dođem mogu naći kod nekoga „i neku kacu u kojoj se nekada kiselio kupus, ili brale šljive“ nasuti i ugrijati na suncu vodu i zabuburiti se u nju. 

Za one koji tamo stalno žive DA, NJIMA JE NAJPOTREBNIJE DA KARAŠICA OPET BUDE POŽELJNO MJESTO, a ako ih „ne dira“ što to godinama nije, a ni oni sami ništa ne poduzimaju (lokalne radne akcije i urediti svoj komad za kupanje) što bi se onda meni „dizao tlak zbog toga“!!! 

Nije lijepo od mene da ovako završavam tekst, ali svaki put kada sam dolazio u Kapelnu „mljeo sam od tome u društvima do moje iznemoglosti“...bez rezultata. 
Iskreno rečeno! E, sad mi je tlak EKSPLODIRAO!!!!!! 


KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Karta s prikazom lokacija i nazivom većine najkorištenijh kupališnih mjesta na Karašici za stanovnike Kapelne





KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Karta s prikazom lokacija i nazivom najkorištenijh kupališnih mjesta na Karašici za stanovnike Kapelne





KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Kapelački šlajz u selu 

Najviše korišten 












KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Kupalište pod "baj Gašparovim"

Isto tako, najčešće korišteno jer je bliže centru sela, pogodno i za manju djecu s boljim ulazom s obale u vodu













KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Kupalište pod "bab Latinim"

Isto tako, najčešće korišteno jer je bliže centru sela, pogodno i za manju djecu s boljim ulazom s obale u vodu.







KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Kupalište kod "ćuprije" na ulazu u selo

Manje je korišteno jer je voda plitka, prometa preko ćuprije je dosta pa nema dovoljnog mira i intimnosti, iako je obala najpristupačnija od đed Pištinog i najbliže je centru centru sela, pogodno i za manju djecu s boljim ulazom s obale u vodu
















KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Kupalište kod Blanjarskog šlajza

Manje je korišteno jer je udaljenije od sela, voda je plitka, prometa preko šlajza je dosta pa nema dovoljnog mira i intimnosti, iako je obala pristupačna. Koristili su ga više mladi iz Blanja i okolnih mjesta.









KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Kupalište Šklisko

01022022...dodao sam u ovaj Album fotografije kupališta Šklisko blizu blanjarskog šlajza i ucrtao puteve kako se do njega dolazilo...iz centra sela i s kraja sela za one kupače kojima je to bio bliži put...ako sam, po sjećanju, negdje pogriješio pravce kretanja do Škliskog dopunite me....u trenutku kada sam pripremao Album nisam imao tih fotografija...eto, i na tom mjestu smo se cjelodnevno družili, kupali, odmarali, zezali se, pekli sve i svašta, pecali i blinkerali ribu...a dok se u bari pored kupališta namakala konoplja znali smo zamutiti vodu blatom i hvatati čikove (zmijolika vrsta slatkovodne ribe)





KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Kupalište kod Ciglane i pod Delkrakom

Manje je korišteno jer je udaljenije od sela, dosta pusto. Mirno i tiho za uživanje u prirodi kome odgovara samoća i intimnost.






KAPELAČKA KUPALIŠTA NA KARAŠICI

Kupalište kod Vidika i tokom rijeke do ušća Karašice s potokom Klokočevac

Manje je korišteno jer je udaljenije od sela, dosta pusto. Mirno i tiho za uživanje u prirodi kome odgovara samoća i intimnost. Blizina šume i spašnika, brzaci u rijeci, čista i bistra voda (nekad bila) davali su poseban ugođaj ovim mjestima.








Nema komentara:

Objavi komentar