25/12/2020

MALI KAPELAČKI PREDNOVOGODIŠNJI KVIZ_2. EMISIJA_25122020

MALI KAPELAČKI PREDNOVOGODIŠNJI KVIZ_2. EMISIJA,_25.12.2020.

TEMA: BEĆARCI

Jeste li se nekad „ker'li“?
Što radi veselja, tuge, jada, isticanja, neuzvraćene ljubavi, senzacionalizma, bučenja, bančenja, lolanja, ašikovanja, etc...E, pa, sad sigurno znate jeste li se...barem dok ste još bili „pri svijesti“ u nekom kol'...

E, a jeste li kad u „kerenju“ pjeval' bećarce? Ma, šta sad, da vas još i pitam jel znate što su to „bećarci“? A, ne, Slavonci se rađaju s „ugrađenim genom bećara i bećaraca“ i tako to ide s koljena na koljeno, s generacije na generaciju isto kao što je u nekim drugim krajevima borba bikova, gađanje „španjur'cama“, hrvanje u blat', etc.

Uvijek se u sel' znalo tko pjeva najbolje bećarce, tko to radi na „pristojniji“ način, a tko na „mangupski mokro žargonski“ način...uz upotrebu, već, uvriježenih „žargonskih poluprostih riječi“ koje su kod većine izazivali još već elan, osmijeh, jače tarabanjenje cipelama o pod i obavezno grleno juuuuuuu, ijjjju, jjjjuuu, tako jako, da su se naše bake, čuvajući svoje unuke „uz skute“ po strani, radi stalnih njenih/njegovih pogleda s „lolom preko puta“, onako u polusnu, trzale sve dok im marama nije pala na oč'!

E, i u Kapelni se tako tarabanalo, i igralo, i pjevalo, pa i bećarce...Ma, nije moglo ništa proć' u dom', a da ne „opale“ po njima! I to tol'ko da počnu oko 22 sata, a završe oko 4 ujutro, sam' s tim 'ednim miksom bećaraca. A, joj, popadal svirač' s nogu, potrgal' sve žice i tipke na instrumentima, popadal' igrač' i pjevač' u kol', čvrsto zaspale bake po strani, a unuke to iskoristile i u mrak s lolom...dok se baka ne probudi!

Dosta s uvodom...iako bi mogao o ovom knjigu napisat.

Ajmo se „zaboljat“! I ovaj put!

Naravno, pitanja iz tematskog područja, koliko znaš o bećarcima!


VRLO VAŽNA NAPOMENA:

Ona, ili onaj, koji U KOMENTARU ISPOD OBJAVE NAJPRIJE NAPIŠE ISKLJUČIVO PORPUN I TOČAN ODGOVOR NA SVA TRI POSTAVLJENA PITANJA 

POSTAJE POBJEDNIKOM OVOG 2-OG PO REDU MALOG KAPELAČKOG PREDNOVOGODIŠNJEG KVIZA I OSVAJA PROGODNI POKLON!

Sva odstupanja od prethodno navedenog neće se vrednovati!

Dakle, pročitajte, razmislite, pronađite, TOČNE ODGOVORE I ONDA IH NAPIŠITE U KOMENTARU. I imajte na umu da i drugi, pored Vas to rade, i da iz svačijih poluodgovora mogu pronaći „pomoć za sebe“ i dati TOČAN ODGOVOR, a samim tim postati i pobjednikom.

IDEMO NA POSAO! 

 DOPUNITE OVA TRI BEĆARCA

1.  BEĆARAC... Ja i .... ....... .. .....  .. . ..... .. .. .... ....ana.

2.  BEĆARAC... Oči moje .. ........ ..... . ....... .... .... ....eko.

3.  BEĆARAC... Mila mamo, .... .... .. .. .. .. ..... .. ..... ..pom.








TOČNI ODGOVORI NA POSTAVLJENA PITANJA


Kapelna U Našem Srcu

I evo, vrlo brzo nakon objave ovih pitanja počelo je pogađanje, a najuspješnija i prva u davanju točnih odgovora je naša Prijateljica NADA LJUBOMIR MEDIĆ koja je samim tim i postala POBJEDNICOM kviza.
Naše čestitke!
Nadi će, u dogovoru sa Svjetlanom Fuček, našom Izvršnom direktoricom produkcije kviza i donatoricom, biti uručen prigodni poklon o čemu ćemo Vas sve izvijestiti kada to bude obavljeno.
I eto, tko se voli, i hoće, s nama "zaboljati" i pritom redovito i pažljivo prati i čita objave na našem Facebook profilu Kapelna u našem srcu, Blogu Kapelna u mom (našem) srcu! i You Tube kanalu zgmomo1 u kojima se "kriju" odgovori na sva postavljena pitanja, i ima malo sreće, da prvi da odgovore, dobije i mali poklon pun kapelačkih primamljivih proizvoda i drugih sadržaja.
Pa se vi i dalje nemojte "zaboljati" s nama? Ima ih i koji hoće! I takvi će i zaslužiti, i ubuduće, naše poklone!


BAB JOKČINI BEĆARCI



Kapelna U Našem Srcu

Da, ovo su zapisani bab Jokčini bećarci, koje želimo predstaviti i sačuvati u našim arhivama za sve buduće generacije.
Iz ove objave koje nam je zapisala naša Prijateljica Radmila Marić, smo nasumce, izvukli tri bećarca i dali Vam zadatak da ih dovršite.
I eto, brzo i točno nam ih je dovršila naša Prijateljica Nada Ljubomir Medić i postala pobjednicom.
Osobno, volim bećarce i kao čovjek, i kao Slavonac, i kao Kapelčanin. I znao sam ih puno, nažalost, ne dovoljno dobro i često pjevati, zajedno s drugima u kolu u našem društvenom domu u koje su me, hvatajući s obje strane pod ruku, uvijek doslovno unosile moje Prijateljice i Prijatelji koji su to radili daleko bolje, više i češće nego ja.
Osobno, jako mi se dopadaju bab Jokčini bećarci! Oduševljen sam riječima, konstrukcijom, tekstom koji ih ispunjava, iako su vrlo, vrlo različiti od uobičajenih, "rimovanih" bećaraca. Zato mi se i jako dopadaju. Što su, naizgled, za mnoge "bezveze", ali za mene su oni upravo radi toga, fantastični. Trebalo je to misaono i bez reda i složiti u jednu rečenicu. S takvom dozom humora, zezancije, a istovremeno ozbiljnosti, da je to naprosto fantastično i u meni izazivaju snažne i duboke emocije, veselje, ispunjenost, divljenje, osmijeh...
E, moja bab Jokca, hvala TI na njima i predstavljat ću ih uvijek gdje god to mogu, čuvajući i promičući uspomenu na TEBE.


Nema komentara:

Objavi komentar