04/09/2017

THE HISTORICAL MAP PORTAL


THE HISTORICAL MAP PORTAL

Za one koji „vole iz sadašnjosti malo zaviriti u prošlost“, iz znatiželje, novih saznanja, hobija, ili naprosto kako bi „susjedu koji mu stalno tupi povijest na svoj način, dokazao da nije tako“, etc., evo jednog zanimljivog portala koji će nama, koji se pronalazimo u prethodnim riječima, pružiti nove poglede „što, kako i gdje je bilo prije nas“. Evo karata iz kojih će se znatiželjnim, ili željnim novih znanja, pružiti puno mogućnosti da se upuste u virtualnu šetnju, bez „drona“, po zemljopisnim dužinama i širinama ovih naših zemaljskih bližih i daljih prostranstava.
Naravno, najbolji put u to je da sami surfate po portalu istražujući, proučavajući, dešifrirajući niz podatka koji se pružaju iz karata i opisa na njima. Ne samo da će se mnogima od nas otvoriti nova prostranstva u pogledu i znanjima, nego će možda netko i pronaći relevantni dokaz da „susjedova zemlja koju si je prisvojio tvrdeći da je njegova, ipak je odavno u okviru vaše međe“!

Naravno, ove asocijacije o susjedima su šala, ali za nekoga možda i zbilja, no kako bilo da bilo, dajte si vremena i truda i zaronite u karte, naravno počevši, a od kuda nego od naše Kapelne i prostora oko nje...

Hvala Radi i Predragu Mariću na mailu koji su mi poslali i kojim su me inicirali da Vam predložim da na ovakav način zavirite u jedan dio prošlosti. Uživajte!

Iskreno, i ja sam već dugo razmišljao i planirao da krenem s tim, no znajući koliko bi mi to uzelo vremena, truda, odricanja, „kopanja“ po arhivima, institucijama i slično brzo sam odustao. Ne zbog osobne lijenosti, nego zbog mnogih kojima je važniji „dobar selfi s napućenim usnama, luda cipela, atmosfera puna muzike, opojnih mirisa, raznovrsnih likera i sve ono što se oko nas nudi u neograničenim količinama od prašnjavih informacija, karata, slika, podataka koje bi pronašao i objavio“.
Ili se možda varam? Volio bi da je tako!

Link na Portal:


Hvala Portalu na screenshotovima koje ću djelomično samo iz informativnih i promotorskih razloga prenijeti uz ovaj tekst kao ilustraciju i pomoć svima Vama zainteresiranim koji budete surfali po njegovim stranicama.
















Nema komentara:

Objavi komentar