06/09/2022

ZNATE LI GDJE JE OVA „ĆUPRIJA“? (bila!)

ZNATE LI GDJE JE OVA „ĆUPRIJA“?
(bila!)

Oni koji su išli (vozili se) po njoj - sigurno znaju!

Oni koji su živjeli u Kapelni, a nisu išli (vozili se) po njoj - vjerojatno znaju!
Oni koji su doselili u Kapelnu, ili se kasnije rodili - sigurno ne znaju!

Kako je većina „ćuprija“ sagrađena preko nekih voda, rijeka, kanala, ispusta, dolina i slično, tako je onda i ova izgrađena tako!

E, a sada da Vas vidim?
Znate li gdje i na kojoj rijeci je izgrađena ova „ćuprija“?
Molim odmah Vaš odgovor, bez sekunde razmišljanja ili zvanja nekog „starijeg jokera“! I koji je Vaš odgovor?

Gotovo sam siguran da je većina Vas, odmah od prve, rekla

U KAPELNI, NA KARAŠICI, NA SPAŠNIKU i tome slično!!!
E PA JE U - KAPELNI!

E, PA JE NA - SPAŠNIKU, U KAPELNI!
E, PA NIJE - NA KARAŠICI!?

ONI KOJI SU DALI ODGOVOR – U KAPELNI, NA RIJECI KLOKOČEVAC, SU ISPRAVNO ODGOVORILI!

El', kada sam pripremao ovu objavu znao sam zašto ju želim objaviti, poznavao sam, hodao i vozio se seoskim kolima, platonom i na traktorskoj prikolici preko nje, lovio i pecao ribe sa našim društvom ispod nje, i oko nje, i još dalje, i dalje, od nje! Pekao slaninu, brao voće, grebao se po kupinama, penjao na grane, brao gljive, vikao po šum', da rastjeram stra' od vilenjaka, međeda, vukova, …svašta nešto!
U mladosti, pa i kasnije, znao sam za riječi, KARAŠICA, KLOKOČEVAC, SPAŠNIK, MRCINIŠTE, ali površno i bez ulaženja u detalje. Svi smo tu rijeku zvali samo Karašica, vrlo malo nas je znalo (i nije nas previše bilo briga?) od kud je do kud Karašica, gdje izvire, koje ju vode i od kuda pune, a gdje utječe, i tako…

I sada, kada pripremam ovu objavu, malo imam na internetu dostupnih podataka, a fotografija nigdje, o toj „ćupriji“, ali na svu sreću imamo u foto albumima našeg Milutina Stojčevića desetak prekrasnih fotografija o njoj i okolnom području. Pa iz toga razloga, da ne bi bila zaboravljena, kao što sada već je, radim ovu objavu.
Kada sam istraživao tekstove o rijekama i potocima, Karašici, Klokočevcu, Vučici, Putni, Voćinskoj rijeci i slično, došao sam do malo informacija s kojima se i ja, nažalost, u poznijoj životnoj dobi susrećem, o dvojbama, dilemama, i stavovima, vezano za prethodno navedene potoke i rijeke, pa kako se osim površnog upoznavanja neću detaljnije upuštati u njihovo elaboriranje, istraživanje dokumentiranje i slično, dat ću Vam linkove na te materijale pa koga to bude više zanimalo neka proučava.

I na kraju, objavljivanjem ovog albuma koji je sačinjen samo od snimljenih Milutinovih fotografija, mojih popratnih tekstova i zemljopisnih karti s internet portala, ne smatram ovu cjelinu zaokruženom i potrebno dokumentiranom, pa pozivam sve koji o ovoj temi imaju više informacija, saznanja, materijala, fotografija, svjedočenja i slično da se uključe u raspravu i komentiranje kako bi ju upotpunili.

Hvala na suradnji!


ZNATE LI GDJE JE OVA „ĆUPRIJA“? (bila!)

snimio_Milutin Stojčević

teh. obrada_zgmomo












ZNATE LI GDJE JE OVA „ĆUPRIJA“? (bila!)

printscr. karte_Geoportal

teh. obrada_zgmomo






ZNATE LI GDJE JE OVA „ĆUPRIJA“? (bila!)

Ušće rijeka Klokočevac i Karašice

snimio_Danijel Stojadinović

teh. obrada_zgmomo




ZNATE LI GDJE JE OVA „ĆUPRIJA“? (bila!)

Izvor_GRAĐEVINAR 2/2014.
Tekla voda Karašica
pripremio_Branko Nadilo


teh. obrada_zgmomo






Nema komentara:

Objavi komentar