27/09/2021

EL, BAJO...A ČARDAK VEL'KI...TREBA TO NAPUN'T'!_25092021

EL, BAJO...A ČARDAK VEL'KI...TREBA TO NAPUN'T'!
Kapelna_25092021
snimio_Milojko Ilibašić

teh. obrada_zgmomo

Iš'o, Milojko, naš vikendaški kapelački reporter, neki dan, prilikom posjeta Kapelni, malo „protuvat“ po njoj. Nebi'l, pronašao što zanimljivo, snimio, objavio, pokazao nam...

I evo, kod vrijedne obitelji Žunić, ma, ne trebam ih posebno predstavljati jer sve Kapelčanke i Kapelčani, a i mnogi ljudi iz okolnih sela, ih sigurno znaju, naišao na radove oko završene berbe „kuruza“, kojeg, „okomušanog“ podižu u „čardak“ spremajući ih tako kao hranu za sve „zemno i leteće životinjsko blago“.

El, bajo, a čardak, vel'ki i dugačak, sve od „iza doma, pa skoro do Kraš'ce“. A, joj, kol'ko je u njem' već natrpano „zlatnog zrnatog kapelačkog blaga, okomušanog, al' neorunjenog, na tekun'cama“. Kol'ko se samo punih „osmaka“ može „narun'ti“ od njih, i kol'ko „sepeta tekun'ca“ ostane nakon toga!

Vrijedna, vesela družina članova obitelji Žunić, i komšija uz njih, predano rade, tovare, dižu, smiju se, zadirkuju....ma, k'o na „radnoj akcij'! A iz svinjaca, kokošinjaca i ostalih „stambenih jedinica“ za pernato i ostalo domaće životinjsko blago, samo rokću, gaču, kokodaču, cvile...osjete, sprema se gozba za sve njih!

El, bajo, a u avliji i iza avlije, pored „žive radne snage“ mehanizac'je „svih fela“...od traktorića i plugića do traktorčina i plugčina...sve jedan pored drugog...od „imt-ovih“ do „newholland-ovih“....Svu tu silnu mehanizaciju, upravo predvode ovaj najnoviji „plavojko s presijavajućom metalik frizurom“ ispod čije haube se „arca stopedesetakkonjskih snaga“, do „šepurećeg pluga, najnovije generacije, koji kad zaore, ostaju brazde k'o po špag'!

E, moj/naš Prijatelju, Pero Žun'ć, kažu, da Ti vidiš „odozgo“, sva ta Tvoja vrijedna čeljada, sve blago koje su zavrijed'li na Vašem imanju, ima da ih gledaš s ponosom, zadovoljstvom, i bez brige...

Dok njihove žuljevite ruke, sa znanjem, odgovornošću, odlučnošću, brigom za sebe i svoje, svakodnevno ovako rade i doprinose, nema da Te brine! Bit će oni, Tvoji, naši, kapelački ponosi! Zauvijek!

I mi im želimo to! Prijatelju naš, Pero Žuniću!






























pok. PERO ŽUNIĆ










Nema komentara:

Objavi komentar