01/04/2018

APPRRRRIIIILLLLIIIIII...LIII...KAKO SMO SE PROTEKLIH GODINA NA DAN 01.04. ŠALILI...MI, KAPELAČKI ZAFRKANTI!


APPRRRRIIIILLLLIIIIII...LIII...
KAKO SMO SE PROTEKLIH GODINA NA DAN 01.04. ŠALILI...
MI, KAPELAČKI ZAFRKANTI!

napisao, našalio se, teh. obrada_zgmomo

Znate li što je danas? 
Ma, svi ćete uglas reći - znamo, Uskrs je!!! 
Ma, je, a znate li što je još danas? 
Neki će se sjetiti, mladi vjerovatno ne! 

Danas je 1. travanj ili 1.april!!!! Aprilllliiiiili.... 

Dan kada su mangupi smišljali šale kako će koga prevariti, navući, nasanjkati.....Zašto se tih lijepih vremena ne podsjetiti i danas... 
Evo kako sam se pokušao s Vama šaliti tog dana 2014-e i ostalih godina! 

Jeste li koga danas "nasanjkali" ili to više nije štos? 

NAJNOVIJA ZABAVA MLADIH U KAPELNI - 01.04.2014.

Mladi su po prirodi puni adrenalina, često traže načine kako da se zabave i da im u toj zabavi što više zatrepere osjećaji i uzbuđenja. Nekad se to radilo na sportskim terenima, koncertnim, cirkuskim i ostalim priredbama. Vješanjem i skakanjem po granama dudova, jabuka, trešanja i slično. Danas, ej ljudi, znate li kako se sve više mladih danas zabavlja? E, ljudi, pa to ti je da razgoračiš oči, zaustaviš dah i prestaneš s disanj...em, zanijemiš ili vrištiš ....kako 'ko, uglavnom netko tko vidi tako nešto ostaje momentalno „skamenjen“. Pravilo je, što opasnije i ekstremnije to bolje! Što divljije to divnije! Što....Vaaaauuu..... 
Znate li što je to Base Jumping? Bungee Jumping? Jumping Street? Parkour & Free Running? Paragliding? Jumping with motorcycles? Tightrope walking? Kako se sve ne zovu? 
I šta? Najprije se to pojavi tamo gdje i sve druge “ludodorije”. Onda polako dođe i k nama. U gradove. Što ne znači, da do tada i kod nas nije bilo drugih, sličnih (ili još gorih) ludorija? Pa u sela. Pa i u Kapelnu? Ma ne, to još nije moguće u našoj Kapelni? A, je, je….Ne samo da je moguće nego se svakodnevno i radi! Bili mi 01.04.2014. na proslavi otvorenja Kapelačke radio televizije i sami vidjeli! 
Ajd' zamislite, jedan dan izađe naša baka iz avlije na drum pred kućom. U ruk' nosi pun osmak kuruza. I traži pobjegle pil'će na drum'. 
Stade ispred ljese, na ćuprij', i taman da vikne...pi.pi.piii,pi... zanijemi? 
Naprosto, oduzela se! Prestade disat', oč' se izbekarle, osmak ispade, rasul' se kuruz' po trav', a pil'ći potrčal' po nenadani poklon brda kuruza. 
Pogled joj se „zabetonira“ prema neb'...Na žic' od Elektrine struje... 
Kad ono, pred njom, po žic' odaju ljud'...Visoko iznad zemlje! Trlja baka oč', trlja, trlja... 
I nevjeruje svojim oč'ma! Šta rade na žic'? Koja i' bolja tam' odnijela? Jesu l' ograjsal'? 
Ne smije vikn't'! Ne može se pomać! Stal' i pil'ći pa gledaju! Šta baba to gleda? Na neb'! 
Odoše dečki po žic'! Dalje. Kod komše u bostan. Na drugu žic'. 
Pitate se jel' to moguće u našoj Kapelni? Je, 01.04.2014. je to moguće! Evo vam slika onog što smo i mi vid'li. Nijemi i nepokretni! Da neb' mladi dečki od našeg blebetanja pal' s žice. Babi, s neba u osmak. Ajoj, što bi tad bilo belaja. Što za dečke, što za bab'. 
I eto naše priče iz Kapelne 01.04.2014. I sutra će bit' tam'. Na žicama od struje. Joj, kad to Elektra čuje! Oma će doć' na intervenciju. Al' ajd' ti njih povataj na žicama kad su naši dečki istreniran'! Sad šetač'ma po ul'ci u Kapelni najveća opasnost ne prijeti od grbave i rupave staze već od mladog dečka koji ti može s neba past' na glav'! Iz čista mira. A, bolja ih odnijela, šta još neće izmis'lt? 

Izvještava: KAPELNA press 




RIBIČKO NATJECANJE NA KARAŠICI U KAPELNI - 01.04.2014. 

Rano jutarnje sunašce polako se dizalo prema nebu iza šuma oko Kapelne i obasjavalo sve više obale Karašice. Na ulazu u Kapelnu. Ispod mosta na Karašici. 
A tamo se već skupilo dvadesetak, što mlađih, što starijih takmičara i takmičarki. Čekaju da zauzmu označena mjesta, nataknu mamce, zabace udice i započnu takmičenje u ribolovu. Joj, koje je to veselje bilo! Što zbog ribolova, što zbog Kapelne, što zbog lijepog dana, što zbog fišijade i zabave na igralištu u večernjim satima. S Tepšom, Stambolijom i njihovim pjesmama. 
I tako zabacuju se udice, mijenjaju mamci, popije se koja kavica i pivica(skrivećki). A riba grize. Ima tu svega. Štuka, klenova, šarančića, linjaka, kesega, bulješa, crvenperki, babuški, mlićeva (oni đed Mitinih, bodljavih), kornjača, žaba, somića. Svega ima u Karašici. Mlađi dečkići, takmičari, doduše, više su pogledavali na ćupriju mlade cure koje su dolazile gledati takmičenje no grizove na udici, ali nije im za zamjeriti. Trebalo je odabrati i rezervirati partnericu za večerašnji ples na stadionu NK Kapelne. 
Po završetku takmičenja prekontrolirane su sve liste u kojima je zapisana ulovljena i odmah u Karašicu vraćena riba, i proglašeni su najbolji. 
Prema ulovu, prvo mjesto osvojio je Vojislav Pačarić, naš čovjek koji sada živi u Vašici. Kako je on ulovio dva ogromna soma u vrijeme takmičenja, znajući kad takvi somovi obično grizu, to nikome nije jasno, ali što je, tu je. Ulovljeni su, što i slike dokazuju. Ostale sitnije ribe koje je uhvatio nisu ni uvedene u evidenciju. 
Drugo mjesto zauzeo je Vojislav Branković, iskusni ribolovac, a sva njegova ulovljena riba išla je nakon evidentiranja u kazane za kuhanje fiša. 
Treće mjesto osvojio je Miroslav Stojčević Šerif koji je na iznenađenje svih imao dobrog uspjeha i ulova iako je više strastveni lovac nego ribolovac. No, ima dara za lov pa nije bitno o kojoj vrsti lova se radi. 
Za uspomenu i potrebe sredstava javnog informiranja koje će izvijestiti o današnjim manifestacijama u Kapelni, najbolje plasirani ribiči zajedno su se slikali na ćupriji iznad mjesta gdje je održano takmičenje. I mi za vas, objavljujemo tu sliku. 
I dok se obavljale aktivnosti oko dodjele nagrada, ispod ćuprije degustirao se skuhani fiš paprikaš i radilo ocjenjivanje kako bi se kasnije proglasili i pobjednici ovog takmičenja. O njima ćemo detaljnije izvještavati u ponoćnom izdanju kapelačkih novina, televizijskog i radijskog dnevnika. 

Izvještava: KAPELNA press 




FEŠTA U KAPELNI JE VEĆ POČELA! 

Na stadionu NK Kapelne počinje nogometni turnir, na Karašici ispod ćuprije je ribolovno takmičenje i spremanje fiša, naši Tepša i Stambolija se zagrijavaju za večernji nastup. 
Eksperimentalno emitiranje Kapelačke televizije i radija je u tijeku i možete ih gledati na 45 kanalu (454 MHZ) i slušati na 92,6 FM. 
Danas je u Kapelni velika fešta! Dođite i vi. Još stignete! 

Evo slike naših reportera Kapelna pressa. 




EVO NAJNOVIJE VIJESTI IZ KAPELNE! 
E, NEK' SAD NEKO KAŽE DA JE NAŠA KAPELNA JOŠ SELO! 



PREDSTAVLJANJE IDEJNOG PROJEKTA IZGRADNJE STADIONA NK KAPELNE 

Sutra će na igralištu NK Kapelne biti predstavljeni idejni projekti izgradnje stadiona čija će realizacija započeti izgradnjom istočne tribine. Nakon provedenog natječaja izabrano je rješenje koje vam predstavljamo kroz ovu sliku. Ovo je samo prva faza odvijanja radova koji će se nastaviti ukoliko nogometna ekipa i dalje bude postizala zapažene rezultate kao i do sada. Ne krije se želja da se uz podršku MO Kapelne i nekoliko igrača koji će u prijelaznom roku pojačati tim, zauzme mjesto na tablici koje će omogućiti plasiranja u viši natjecateljski rang.





U KARAŠICI POKRAJ ĆUPRIJE PRONAĐENO ZLATO! 

Jučer su stojeći na ćupriji, po jarkom suncu, dvojica naših mladih prijatelja iz Kapelne primijetila s desne strane ćuprije, u pravcu Viljeva, neko svjetlucanje u vodi kraj obale. Pogledaše jedan drugog, pomaknuše se za korak naprijed, kad ono opet svijetli...Ma šta je to, zapitaše se? 
Ne budi lijeni, siđoše oni ispod ćuprije, zavrnuli nogavice i do koljena u vodu. Zavukoše ruku u vodu do lakta i izvukoše iz nje nešto žuto, sjajno, trepereće!!! Okreću oni to po šaci i gledaju... 

Z L A T Oooooooooooo.....!?!!! 

Ponovno zavukoše ruku i izvukoše iz blata još jedan komad sjajnog, žutog, dragog, željenog ZLATAaaaaaaa... 

Odoše trkom u seosku birtiju koja je baš jučer ponovno proradila nakon dugo, dugo godina, a sve u čast današnje proslave i obilježavanja 1. godišnjice Radio televizije Kapelna i naručiše nekoliko sanduka osječkog za sve koji se tamo nađoše. Iznenađenje je bilo potpuno kada su izvukli iz rupavih džepova sjajne komadiće metala i prostrili ih po stolu. 

Svi razgoračiše oči, otvorenih usta, zabezeknuti halapljivo slušaju priču koju im ona dvojica s početka priče počeše pričati....Čak se i konobaru prelijevala piva preko ruba čaše jer je bez treptaja gutao priču. I tako dugo u noć.... 

Kad ono ujutro, još nije ni prvi autobus došao po usnule seljane koji u redovima odlaze na svakodnevne poslove u okolne tvornice u Blanju, Ivanovu, Cretu, Viljevu, na obali Karašice rasporedili se naši suseljani...Neki sa sepetima, drugi s košarama, treći s osmacima, naćvama, lopatama.... 

Pročulo se po selu da je u našoj Karašici pronađeno Z L A T O ooooooo... 

Ostaviše naši suseljani i krave i svinje, i pive i čvarke i slaninu...I svi u prazne svinjce, šupe, čardake, ambare, štagljeve. Traže se alati za kopanje i ispiranje pa onda trk pod Karašicu! I svi kopaju, ispriraju, žuljaju pod prstima ne bi li i njima zasjalo. A neka baka koja je s motikom tuda prolazila ne može se načuditi što tol'ki ljudi moče noge do koljena u još prohladnoj Karašici. Ma, bolja ih odnijela, kaže naša bab' Jutranka i ode dalje. Na njivu. Ma, nema kruva bez motike!!! 

Pročulo se ovo i po okolnim selima sve do grada Mioljca. I svi navalili. Na ZLATOooo! Porasla cijena zapuštenih njiva i oranica oko ćuprije, kupuju se vezovi na Karašici, planiraju se splavovi, noćni klubovi..Lokalni kibici s flašama osječkog sjede na ćupriji i započeše kladionicu. Tko će prvi i u kojoj minuti izvaditi jedan ili dva komada...A ulozi pljušte. Čak neki lokalni mafioze uz uho pričaju kladioničarima da imaju sigurnu dojavu da će prva naći bab Milada i da se klade na nju! 

Konačno je i našoj Kapelni granulo sunce! Pa makar i od komadića zubnog zlata koje je nekoj našoj baki, pitaj Boga kada, ispalo iz zubnog reda onomad, kad je prala rob' na obali Karašice i mlatnula pratljačom malo jače po svitnjaku i gegama njenog đeda!!!! I nije ga mogla naći u blatnjavoj vodi, a tražila ga je barem tri, četir' dana...Barem tako pričaju! 


Kapelna U Našem Srcu dodaje 2 nove fotografije u album: 

KONAČNO POSTAVLJENA BAZNA STANICA MOBILNE TELEFONIJE U KAPELNI

1. travnja 2016 · 

Korisnici mobilne telefonije raznih operatera, „hate-ovaca, tele-ovaca, naentu-ovaca, vip-ovaca, optimaln-ovaca i ostalih aca“ u našoj Kapelni i okolnim selima, do danas, morali su pri korištenju svojih mobilnih telefona obvezno šetati po svojim „avlijama, bostanima, drumovima pred kućom, penjati se na kruške, orase, ambare, ići na čistine kod ćuprije na ulazu u selo, il' na spašnik na izlazu iz sela“ ne bi li uhvatili makar kakav signal svog mobilnog opetatera. Kažu mi, a i sam sam se u to uvjerio prilikom svakog dolaska u selo, da je dobiti signal bila „nemoguća misija“, pa je onda svatko od njih znao „gdje baš trebaš na avliji il' drumu ispred kuće, stati i ne mrdati se odatle, da bi telefonirao, i gdje je barem jedna crtica vidljivog telesignala“. 

E, od danas je to prošlost! 

Konačno je, na krov zgrade u „crkvenom dvorištu“ u centru sela, postavljena bazna stanica za mobilnu telefoniju, što pokazuju i slike koje su mi poslali naši „lutajući kapelački reporteri“, tako da s ovom, dodanašnjom, dnevno-noćnom morom, tvrde, neće više biti problema. Neće više biti potrebno, na primjer, izlaziti iz toplog kreveta u pidžami usred hladne, mračne i maglovite noći na sred avlije jer je tamo najbolji, od inače jako lošeg signala u cijelom selu, kako bi se javio na zvonjenje, i primljeni poziv, svog mobitela. Čak ćeš moći, tako mi kažu, bez problema „primiti ili poslati poruku, poziv ili surfati po netu i u svom podrumu kad pretačeš vino ili rakiju, a da ne moraš izaći napolje i otići do lijevog ćoška kuće gdje je malo bolji signal s bazne stanice koja je od našeg sela udaljena jednoooo više kilometara i više sela“. 

Naša Kapelna i okolna sela, dakle, od danas, nisu više „siva zona“ za nas, korisnike mobilne telefonije, ljubitelje esemesova, fejsbukovaca, viberovaca, twitterovaca, instangramovaca, selfievaca i ostalih (ov)aca...Ovim se očekuje, ne samo povećana kupnja novih, ljepših, pametnijih, pet ili šest geovaca nego i puno više dnevno-noćnih toplih razgovora iz kreveta svojih spavaćih soba ili dnevnih garnitura, a da ne moraš „ko ludi tumarat po prostoru oko kuće il' se verat na neke gornje grane orasa“ ne bi l' uhvatio koju recku signala više....koji si i tako plaćao imao ga ili ne! 

Konačno, da je i to postavljeno u našoj Kapelni! Kad već nisu izgrađeni novi privredni pogoni, tvornice, trgovine, ambulante, koja birtija, ma neka je makar postavljena bazna stanica mobilne telefonije. Ko više pita zrači li ona ili ne? Važno da je tu! Makar i danas. Prvog travnja, ili možda aprrrrilllllaaaaaaa... Ne znam više ni sam kako se kaže i da li se više uopće i kaže? 

Vaš zgmomo 




Nema komentara:

Objavi komentar