16/12/2017

OVO SE ZOVE KOLINJE!


OVO SE ZOVE KOLINJE! 

Auuuu, ljepoteeeee, imanja, tradicije, domaćinskog ponosa, izvornosti... 

Ma, svi znate o čemu pričam. Barem jednom ste bili prisutni na ovakvim tradicionalnim običajima, koji, na žalost, iz razno raznih razloga se sve više stavljaju u zaborav! 

A mogli smo hraniti cijelu EU, ma šta samo njih, cijeli svijet, samo da je pametnih glava. 

A nema ih! I zato ti isti naši domaćini sjedaju u autobuse i iz svojih vjekovnih avlija odlaze u "bijeli svijet trbuhom za kruhom" da umjesto ovog na slikama, jedu njihove, "čvarke, kobasice, kulene, kulenove seke, šunke, pršute, slanine, salenjake".... 

Znaju li oni u EU i cijelom svijetu što to uopće je? Znaju li oni iz EU i svijeta kako se to uopće i s čim jede, kako miriši, kako neodoljivo privlači? 

Znaju, znaju, ako ne mozgom onda mirisima koji im ispunjavaju njuh i "trgaju se oko tih istih naših stolova" ali SAMO KADA DOĐU KOD NAS na ljetovanje, zimovanje, praznike i sl. u sve krajeve od mora do nizina i planina...I ne mogu se najesti te ljepote! I ne mogu se napiti tog našeg vina, rakije, medice, lozovače....A zašto da to obilato samo uzimaju u tih nekoliko dana dok su kod nas gosti? A zašto ne svakodnevno, kontinuirano i u njihovim zemljama? 

Imamo li mi uopće kod nas pametnih glava da se sjete toga? Da im plasiraju ta naša bogatsva umjesto onih njihovih „gmo šrotova iz njihovih dućana“ koje uzimaju i svakodnevno jedu. To što oni to tamo jedu, 

ALI JEDEMO I MI TO SVE VIŠE OVDJE KOD NAS JER SU ONI PAMETNIJI OD NAŠIH „PAMETNIH GLAVA“ PA NAM ZATRPAVAJU S TIM NAŠE DUĆANEEEEEEE! 

A mi kupujemo jer je jeftino! A to što je zaleđeno i stoji u frižiderima desetine godina prije nego nam ga donesu u prodaju????? A to što je "nafiksano" s razno raznim antibioticima, gmo sastojcima, dodacima, bojilima, sladilima, i ostalim ....ima????? 

E, ne pripadam i ne smatram se uopće tom "pametnom glavom", ali ne dam da se ovo prepusti zaboravu i da novorođene generacije ne znaju o čemu im djedovi i bake pričaju držeći ih na koljenima prije spavanja! 

I zato, s veseljem objavljujem neke od fotografija snimljenih prilikom jednog od moji sudjelovanja u tim feštama kod naših vrijednih, ponosnih i predragih domaćina! Rado bi otkrio u kojoj avliji je to bilo, ali štitim njihovu privatnost, a i ne treba „svim nečasnim pokazat' gdje si mogu doć' natrpati torbe po noći“. 

Ponovilo im se ovo svake godine, a i meni da barem svake druge, treće, budem s njima u tim trenucima. Ma, da ja to mogu raditi na balkonu svog stana radio bi ja to više puta. Mjesečno! Al' ne mogu! Mal' i preuzak mi je! Balkon, naravno! 

Mirišite zajedno sa mnom dok ovo čitamo! 

Vaš zgmomo 

snimio, teh. obrada_zgmomo




























Nema komentara:

Objavi komentar