01/04/2014

01.04.2014._APRILILILI_FEŠTA U KAPELNI


01.04.2014._APRILILILI_FEŠTA U KAPELNI

Svi smo se barem jednom našalili na 1.travnja (aprila) - bilo da smo nekome priredili iznenađenje, ili su pak nas zeznuli. Opće poznato je da se u svijetu na taj dan obilježava Međunarodni dan šale ili Dan ludosti. Svi već dobro znaju za svjetski dan šale 1. april. 

I ja sam se našalio na taj dan! Namjerno i dobronamjerno! Koliko smiješno, uspješno, dražesno nije ni bitno. Jel to nije ni bio cilj da se priredi takvo iznenađenje u koje bi se potpuno vjerovalo „od prve“ kao istinito.

Osnovni mi je moto bio da u našu Kapelnu smjestim nekoliko zanimljivih društvenih događanja koje će ju, barem u mašti i šali, pa makar i na samo jedan dan, izdići iz seoske prosječnosti i izostanka osnovnih društveni kulturnih i ostalih događanja i manifestacija koje se dešavaju u većim gradskim sredinama. Htio sam da i naša Kapelna, makar na taj dan ima svoju radio televiziju, stadion, društvena okupljanja, manifestacije, da ima više toga što već dugo, dugo, predugo, nema u svojoj stvarnosti. Zar je previše u 2014. godini zamišljati svoje selo sa jednom tvornicom ili pogonom, barem jednim manjim, ali cjelokupnijim asortimanom, kompletnijim trgovačkim centrom, benzinskom pumpom ( a nafte oko nje ko u priči!) lokalnim restoranom ili kafićem, pekarnicom, trafikom s novinama, češćim prijevoznim linijama, lokalnom ambulantom, plesnom dvoranom, kino dvoranom, kazalištem i da ne nabrajam što sve sada nema, NIKAD nije ni imala, a bogami NIKAD neće ni imati. 

Zato i ove šale, pored toga što ostavljaju smješak na licu, predstavljaju i moj mali, osobni, bunt i nazadovoljstvo što naša Kapelna (a ima takvih Kapelni još, puno, puno) nema ono što drugi imaju, niti će (barem da nisam u pravu) ikada imati. Zar mi nekada, i ljudi koji su tamo sada, nismo zaslužili da društvena zajednica omogući ljudima pristojniji život i mogućnosti, zapošljavanje, zdravstvenu brigu i ostalo. Ako to već ona ne čini, činit' ćemo mi pa makar na jedan dan i na ovakav način. Neka naša Kapelna, makar na taj dan, bude „centar svijeta“(regije) u kojoj se sve odjednom dešava, a drugdje se ništa ne dešava! Neka se i druga mjesta zapitaju zašto se i kod njih ne dešava! Neka se čuje glas upućen društvenoj zajednici: ŽELIMO ŽIVOT, a ne raseljavanje, umiranje i odumiranje. 

I da ostanu sačuvane ove moje (naše) prvoaprilske šale na našem FB profilu i Blogu otvaram novi Album pod nazivom: 01.04.2014. – Aprililili...u NAŠOJ KAPELNI! u koji ću spremiti sve one objavljene i neobjavljene slike (morao sam na put taj dan pa ih nisam uspio objaviti) i prateće tekstove. 

Do sljedećeg 1. Aprila pozdravljam vas! 

I da, pazite da vam šetnjom rupavim stazama oko Kapelne „s neba“ ne pade neki mladi dečko sa Elektrine žice. No, nemojte sada hodati stalno gledajući u nebo i žice jer vi možete naletjeti na neko biciklo ili istrčalog šarova iz avlije. Koji se ne šali! 

Šalio se (namjerno)_zgmomo 

Svaka slučajnost sa spominjanim imenima i korištenim slikama Kapelčana nije slučajna. Oni su istovremeno i naturščici i glavni glumci u mom (našem) ispričanom filmu o dešavanjima u našoj Kapelni, dana 01.04.2014. 

Ovako se izvještavalo iz Kapelne 01.04.2011. 

NAJNOVIJA ZABAVA MLADIH U KAPELNI - 01.04.2014. 

Mladi su po prirodi puni adrenalina, često traže načine kako da se zabave i da im u toj zabavi što više zatrepere osjećaji i uzbuđenja. Nekad se to radilo na sportskim terenima, koncertnim, cirkuskim i ostalim priredbama. Vješanjem i skakanjem po granama dudova, jabuka, trešanja i slično. Danas, ej ljudi, znate li kako se sve više mladih danas zabavlja? E, ljudi, pa to ti je da razgoračiš oči, zaustaviš dah i prestaneš s disanj...em, zanijemiš ili vrištiš ....kako 'ko, uglavnom netko tko vidi tako nešto ostaje momentalno „skamenjen“. Pravilo je, što opasnije i ekstremnije to bolje! Što divljije to divnije! Što....Vaaaauuu..... 

Znate li što je to Base Jumping? Bungee Jumping? Jumping Street? Parkour & Free Running? Paragliding? Jumping with motorcycles? Tightrope walking? Kako se sve ne zovu? 

I šta? Najprije se to pojavi tamo gdje i sve druge “ludodorije”. Onda polako dođe i k nama. U gradove. Što ne znači, da do tada i kod nas nije bilo drugih, sličnih (ili još gorih) ludorija? Pa u sela. Pa i u Kapelnu? Ma ne, to još nije moguće u našoj Kapelni? A, je, je….Ne samo da je moguće nego se svakodnevno i radi! Bili mi 01.04.2014. na proslavi otvorenja Kapelačke radio televizije i sami vidjeli! 

Ajd' zamislite, jedan dan izađe naša baka iz avlije na drum pred kućom. U ruk' nosi pun osmak kuruza. I traži pobjegle pil'će na drum'. 

Stade ispred ljese, na čuprij', i taman da vikne...pi.pi.piii,pi... zanijemi? 
Naprosto, oduzela se! Prestade disat', oč' se izbekarle, osmak ispade, rasul' se kuruz' po trav', a pil'ći potčal' po nenadani poklon brda kuruza. 
Pogled joj se „zabetonira“ prema neb'...Na žic' od Elektrine struje... 

Kad ono, pred njom, po žic' odaju ljud'...Visoko iznad zemlje! Trlja baka oč', trlja, trlja. 
I nevjeruje svojim oč'ma! Šta rade na žic'? Koja i' bolja tam' odnijela? Jesu l' ograjsal'? 
Ne smije vikn't'! Ne može se pomać! Stal' i pil'ći pa gledaju! Šta baba to gleda? Na neb'! 
Odoše dečki po žic'! Dalje. Kod komše u bostan. Na drugu žic'. 

Pitate se jel' to moguće u našoj Kapelni? Je, 01.04.2014. je to moguće! Evo vam slika onog što smo i mi vid'li. Nijemi i nepokretni! Da neb' mladi dečki od našeg blebetanja pal' s žice. Babi, s neba u osmak. Ajoj, što bi tad bilo belaja. Što za dečke, što za bab'. 

I eto naše priče iz Kapelne 01.04.2014. I sutra će bit' tam'. Na žicama od struje. Joj, kad to Elektra čuje! Oma će doć' na intervenciju. Al' ajd' ti njih povataj na žicama kad su naši dečki istreniran'! Sad šetač'ma po ul'ci u Kapelni najveća opasnost ne prijeti od grbave i rupave staze već od mladog dečka koji ti može s neba past' na glav'! Iz čista mira. A, bolja ih odnijela, šta još neće izmis'lt? 

Izvještava: KAPELNA press 



RIBIČKO NATJECANJE NA KARAŠICI U KAPELNI -  01.04.2014. 

Rano jutarnje sunašce polako se dizalo prema nebu iza šuma oko Kapelne i obasjavalo sve više obale Karašice. Na ulazu u Kapelnu. Ispod mosta na Karašici. 

A tamo se već skupilo dvadesetak, što mlađih, što starijih takmičara i takmičarki. Čekaju da zauzmu označena mjesta, nataknu mamce, zabace udice i započnu takmičenje u ribolovu. Joj, koje je to veselje bilo! Što zbog ribolova, što zbog Kapelne, što zbog lijepog dana, što zbog fišijade i zabave na igralištu u večernjim satima. S Tepšom, Stambolijom i njihovim pjesmama. 

I tako zabacuju se udice, mijenjaju mamci, popije se koja kavica i pivica(skrivećki). A riba grize. Ima tu svega. Štuka, klenova, šarančića, linjaka, kesega, bulješa, crvenperki, babuški, mlićeva (oni đed Mitinih, bodljavih), kornjača, žaba, somića. Svega ima u Karašici. Mlađi dečkići, takmičari, doduše, više su pogledavali na ćupriju mlade cure koje su dolazile gledati takmičenje no grizove na udici, ali nije im za zamjeriti. Trebalo je odabrati i rezervirati partnericu za večerašnji ples na stadionu NK Kapelne. 

Po završetku takmičenja prekontrolirane su sve liste u kojima je zapisana ulovljena i odmah u Karašicu vraćena riba, i proglašeni su najbolji. 

Prema ulovu, prvo mjesto osvojio je Vojislav Pačarić, naš čovjek koji sada živi u Vašici. Kako je on ulovio dva ogromna soma u vrijeme takmičenja, znajući kad takvi somovi obično grizu, to nikome nije jasno, ali što je, tu je. Ulovljeni su, što i slike dokazuju. Ostale sitnije ribe koje je uhvatio nisu ni uvedene u evidenciju. 

Drugo mjesto zauzeo je Vojislav Branković, iskusni ribolovac, a sva njegova ulovljena riba išla je nakon evidentiranja u kazane za kuhanje fiša. 

Treće mjesto osvojio je Miroslav Stojčević Šerif koji je na iznenađenje svih imao dobrog uspjeha i ulova iako je više strastveni lovac nego ribolovac. No, ima dara za lov pa nije bitno o kojoj vrsti lova se radi. 

Za uspomenu i potrebe sredstava javnog informiranja koje će izvijestiti o današnjim manifestacijama u Kapelni, najbolje plasirani ribiči zajedno su se slikali na ćupriji iznad mjesta gdje je održano takmičenje. I mi za vas, objavljujem tu sliku. 

I dok se obavljale aktivnosti oko dodjele nagrada, ispod ćuprije degustirao se skuhani fiš paprikaš i radilo ocjenjivanje kako bi se kasnije proglasili i pobjednici ovog takmičenja. O njima ćemo detaljnije izvještavati u ponoćnom izdanju kapelačkih novina, televizijskog i radijskog dnevnika. 

Izvještava: KAPELNA press 


NOGOMETNI TURNIR U KAPELNI JE U TIJEKU! 

Slikom izvještavaju naši reporteri KAPELNA pressa. 


FEŠTA U KAPELNI JE VEĆ POČELA! 

Na stadionu NK Kapelne počinje nogometni turnir, na Karašici ispod ćuprije je ribolovno takmičenje i spremanje fiša, naši Tepša i Stambolija se zagrijavaju za večernji nastup. 

Eksperimentalno emitiranje Kapelačke televizije i radija je u tijeku i možete ih gledati na 45 kanalu (454 MHZ) i slušati na 92,6 FM. 

Danas je u Kapelni velika fešta! Dođite i vi. Još stignete! 

Izvještava: KAPELNA press 

Evo slike naših reportera Kapelna pressa. 


EVO NAJNOVIJE VIJESTI IZ KAPELNE! 
E, NEK' SAD NEKO KAŽE DA JE NAŠA KAPELNA JOŠ SELO! 

Izvještava: KAPELNA press 


PREDSTAVLJANJE IDEJNOG PROJEKTA IZGRADNJE STADIONA NK KAPELNE  

Sutra će na igralištu NK Kapelne biti predstavljeni idejni projekti izgradnje stadiona čija će realizacija započeti izgradnjom istočne tribine. Nakon provedenog natječaja izabrano je rješenje koje vam predstavljamo kroz ovu sliku. Ovo je samo prva faza odvijanja radova koji će se nastaviti ukoliko nogometna ekipa i dalje bude postizala zapažene rezultate kao i do sada. Ne krije se želja da se uz podršku MO Kapelne i nekoliko igrača koji će u prijelaznom roku pojačati tim, zauzme mjesto na tablici koje će omogućiti plasiranja u viši natjecateljski rang. 

Izvještava: KAPELNA press 


TEPŠA I STAMBOLIJA U KAPELNI ! 

Konačno, naši veliki i poznati prijatelji, pjevač Nenad Tepšić Tepša, njegov orkestar i tekstopisac stihova i tekstova za pjevače, Miodrag Stambolija, sutra navečer će zajedno sa svojim gostima zasvirati i zapjevati na stadionu NK Kapelne za što su već napravljene sve pripreme. Povod ovom su manifestacije i svečanosti koje će se sutra održavati u Kapelni i o kojima će izvještavati naši reporteri, a o kojima se do sada nije govorilo kako bi iznenađenje bilo što veće. Ne samo da će doći šatre s licitarskim proizvodima, dječjim igračkama, vunom od šećera, nego i ringišpil, hally-gally, stolni nogometi i nema čega sve neće biti. Pripremljene su delicije od jela, kolača, pića, a i zanimanje mještana Kapelne i okolnih sela je veliko što pokazuje i puno osobnih automobila koja su već večeras parkirana u okolnim ulicama. Treba napomenuti da je parkiranje u Kapelni još uvijek besplatno, imali vi fiću ili kamion šleper s kobilicom. Prema pripremama, odazivu gostiju i drugih zainteresiranih posjetilaca, a i tradiciji da se sve veselice u Kapelni održavaju najmanje tri-četiri dana zaredom bez prekida, za vjerovati je da i ova neće završiti prije petka ujutro. Pa ko na nogama, a ko na štaglju. U sijenu. Ili kamari. U slami. Izvještavat ćemo o tome i na ovom profilu čim počnemo dobivati tekstove i slike od naših prijatelja. 

Izvještava: KAPELNA press 


U KARAŠICI PRONAĐENI TRAGOVI ZLATNIH ZRNACA! 

Više se nije moglo držati u tajnosti! 
U Karašici su otkrivena zrnca zlata i stanovništvo ostavlja lopate i motike i svi na Karašicu! 
Svaki po svoju zlatnu prašinu! Obične su se nagutali prošlih godina! 

Izvještava: KAPELNA press 


POČINJE GRADNJA RIJEČNOG BRODOGRADILIŠTA NA KARAŠICI U KAPELNI! 

Javio se nepoznati ruski milijarder koji želi u Karašici kod mosta napraviti riječno brodogradilište za izgradnju i remont brodova i podmornica! 

Već su se počeli dovlačiti i prvi strojevi, a i zavezana je jedna podmornica iz susjednog nam Blanja koja čeka da joj naštelaju ventile i napune rezerve hrane kako bi nastavila planirani put prema Čađavici! 

Izvještava: KAPELNA press 



2 komentara:

  1. Pozdrav! Hehehe vidim jako ste se dobro pripremili za 1. april! Svaka čast! Malo humora uvijek dobro dođe! Preporučujem svakako ribarsku feštu! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala što ste podijelili Vaša zadovoljstva s našim. Pozivamo Vas da nas pratite na ovom blogu i Facebook profilu pa da nam budete i prijateljica. Hvala za Vaš poziv za ribarsku feštu tim više što sam u Vrsaru nekoliko puta ljetovao, a bit će to još koji put. Sigurno! I sljedećeg 1. aprila (travnja) u našoj Kapelni bit će priređeno niz manifestacija. Opet će ona, makar na taj dan kad to ne može u stvarnosti, biti "centar svijeta"! Obećavamo!

      Izbriši