11/08/2017

VRATITE NAM KARAŠICU! ODMAH! ŽELIMO KARAŠICU KAO NA OVOJ SLICI!


VRATITE NAM KARAŠICU! ODMAH! 
ŽELIMO KARAŠICU KAO NA OVOJ SLICI!

Nekad smo se u Karašici kupali! Na više mjesta. Jednom i drugom šlajzu, kod jedne i druge ćuprije, u Škliskom, kod „Gašpara“, pod „bab' Lat'nim“, ispod Del'kraka, kod Vidika, kod Brnjevaruše.....A sad? Nemoš' ni nogu zamočit'. Sve u lopoču i travama, kažu s pijavicama i dugim stanovnicima „bara“, ne smiješ nogu spustit u vodu koja ne doseže čak ni do m..a, a da te nešto ne upikne ili ti se ne zamota oko malo prije spominjanih m..a! 

A Kapelna nema bazen! Nema ni jezero! Nema ni....ma, nema ništa gdje se već dugo godina ne možeš malo zabuburit u vodu i čuti veseli dječji glas onih koji plivaju, rone, skaču, sunčaju se... Drugi oko nas imaju Staru i Novu Dravu, Orovcu, bajere, toplice, Vuku, njihove neke „Karašice“ . 

A žitelji Kapelne i okolnih sela? Mogu se zabuburit u ve'ku kacu koju će napunit vodom pa nek se grije na suncu, ako je ostala od njihovih starih, u koju su nekada skupljali šljive za pečenje rakije, ili stavljali kiselit kupus. Ili u plastični „bazen s vodom do m..a“ koji će kupiti u nekom stranom trgovačkom centru, i to ako imaju novaca za to. 

Tuga me hvata, kada već nekoliko godina dolazeći u Kapelnu, vidim „jad i bijedu“ od naše Karašice, naročito u mjesecima kada je nizak vodostaj. Ma, to se u Kapelni ne može nazvati ni rijekom. Tko i što je učinio s njom da je postala takva?Tko i što je učinio žiteljima Kapelne, Creta, Blanja, Bockovca, Krunoslavlja i drugih sela da ne mogu više imati svoju rijeku? Tko i zašto je Karašicu oko Kapelne pretvorio u žabokrečinu koja više ne služi nikome? Tko, kada i kako može nešto napravit da se makar jedan dio vodotoka koji prolazi ispod sela dovede u red, pokosi, produbi, oslobodi trave i lopoča, uredi neko mjesto da se moš zabuburit makar do m..a....Jel' je to ona(onaj) tko je i doveo Karašicu do tog stanja, jel' je to općina, selo, mladi iz sela, ekološke udruge? Pokretanje inicijative za promjenu sadašnjeg izgleda Karašice oko Kapelne, nije samo želja njenih žitelja, da imaju svoju rijeku kao i prije, koja će im biti dika i ponos i koju će moći koristiti kao i većina sela, mjesta i gradova, kroz koje teku neke druge rijeke, već i nasušna potreba. Sada, odmah!!! 

I zato, recimo glasno, i zatražimo od nadležnih 

VRATITE NAM KARAŠICU! ODMAH! 
ŽELIMO KARAŠICU KAO NA OVOJ SLICI! 

Želimo ju kao rijeku, a ne kao žabokrečinu! 

snimio, teh. obrada_zgmomo






















Nema komentara:

Objavi komentar